Food and Design expedition, Marielle Bordewijk, Nina Rosens, experienced strategic fooddesign and packaging design alliance Food and Design expedition, Marielle Bordewijk, Nina Rosens, experienced strategic fooddesign and packaging design alliance

Marielle Bordewijk en

Nina Rosens zijn

ervaren product- & merkontwikkelaars.

Zij zijn regelmatig op pad in binnen en buitenland op zoek naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van food en design.

De Smaak van Zuid-Korea,

een bron van food- en designtrends

Koreaans eten is bezig aan een onstuitbare opmars. De intense smaken, bijzondere ingrediënten en vele gerechten veroveren de wereld. Maar het is niet alleen het eten zelf, het is de ‘spirit’ erachter die nog interessanter is… en die voor Westerse foodbedrijven zo inspirerend kan zijn.

 

Food designer Marielle Bordewijk en verpakkingsontwerper Nina Rosens reisden af naar de altijd etende stad Seoul. Zij kwamen terug met een schat aan informatie die zij delen op de inspiratiemiddag in Utrecht.

 

Een tipje van de sluier:

 

Korea verrast

Monotone grijze jaren zestig gebouwen herbergen een verrassende hoeveelheid vernieuwende, tot in de puntjes verzorgde winkels en

restaurantformules. Trendy koffieshops, verfijnde riceries, elegante bakkers en eigentijdse Koreaans restaurants verrasten de ontwerpers keer op keer.

 

Koreaanse trots

Koreanen zijn trots op hun eigen eetcultuur. Ze omarmen invloeden uit de hele wereld, maar blijven trouw aan hun eigen keuken en smaken.

Een goed voorbeeld hiervan is Bibigo, de nieuwe keten die het traditionele gerecht bibimbap (gemengde rijst) helemaal hip heeft gemaakt.

Vijf trends – to go, gezond, gepersonaliseerd, authentiek en lokaal - zitten slim gecombineerd in deze formule.

 

Van traditionele markt tot hypermarkt

De jongeren doen hun boodschappen in grote hypermarkets als E-market en Kim’s Club met verse kimchi corner, hightech benevelde bladgroenten en veel demonstraties. De oudere generatie gaat naar de traditionele markten. Hier ligt het zeewier hoog opgestapeld, worden de chilipepers in het zicht gemalen, levende schaaldieren in bassins, en liggen vele intrigerende eetwaren uitgestald.

 

Thee, koffie en bakkerswinkels

Van oudsher drinken de Koreanen veel thee. Naast theeblaadjes trekken

ze thee van ginseng, geroosterde granen, Koreaanse dadels, zwarte bonen, kruiden, stukjes hout en mais.

Sinds tien jaar hebben de koffieketens een ongekende opmars gemaakt. Soms slechte kopieën van Starbucks, maar vaak verrassende zaken met een innovatieve invulling van koffie anno nu. In combinatie met Franse bakkerijproducten. Koning der bakkerswinkels is Passion 5, een prachtige bakkerij met Valet parking. Winkel en restaurant is verdeeld in vijf compartimenten: bakkerij, chocolaterie, patisserie, gelaterie en restaurant.

 

Streetfood

In de namiddag verschijnen in de straten van Seoul overal karretjes, stalletjes en tentjes waar de meest heerlijke snacks te koop zijn. Vaak worden deze ter plekke bereid zodat de geuren de straten vullen. Ze zijn meesters in het slim verpakken in handige zakjes, mandjes, houdertjes, bekers of het meegeven op stokjes van de snacks zodat de drukke Koreaan al lopend en telefonerend zijn snack kan opeten.

 

Verpakkingen

Koreanen geven veel aandacht aan de verpakkingen. Op handige wijze weten zij Oost en West te mengen, brengen zij het traditonele ‘marktgevoel’ in de supermarkt en schuwen zij humor niet. Regelmatig siert een hippe K-popster de verpakking om het product aan te prijzen. Handige hengsels, authentieke zegels, prachtige typografie, mooie materialen en transparantie zijn een bron van inspiratie.

 

Land van 1001 restaurantformules

Midden in de stad ligt CJ foodworld, een gigantisch foodcourt met alle 17 restaurantfomules van ‘s lands grootste voedingsmiddelenbedrijf. ‘Formules zoals de Tofu house, China Factory Express, bakkerij Tous les Jours, Loco Curry en de Koreaanse formule Bibigo brengen de foodtrends van de hele wereld op een indrukkende wijze samen’. Kookstudio’s en een heuse ‘urban farm’ maken deze ’never endig food story’ compleet.

 

Slank en gezond

Wat is het geheim, dat in een land waar iedereen de hele dag met eten bezig is, het straatbeeld zo verrassend weinig dikke mensen laat zien? Korea blijkt het OESO land met het laagste obesitas cijfer te zijn...

 

Hoe kan dit alles ons inspireren?

Benieuwd naar het antwoord en het hele verhaal, informeer dan naar onze inspiratiemiddag, of een in-company presentatie op aanvraag.

Geef je op, stuur een mail naar info@foodanddesignexpedition.com

 

Met vriendelijke groet

namens FOOD&DESIGNEXPEDITION

Marielle Bordewijk (030 228 6551) - www.studio-foodoo.nl

Nina Rosens (030 293 1325) - www.rosens-design.nl

 

 

 

Typische Koreaanse gerechten

Kimchi - Gefermenteerd groenten (vaak kool)

Gochujang – Gefermenteerde chilipasta, de ketchup der Koreanen

Doenjang – Gefermenteerde sojabonenpasta bomvol umami

Bibimbap – rijst met mooi gedrapeerde groenten, zelf mengen met een ei

en chilipasta

Samgyeopsal – gegrilde varkensbuik

Tteok – rice cakes, zowel hartige als zoete varianten

Tteookbokki – snack van rice cakes en gochujang saus

Bulgogi – In soya saus gemarineerd rundvlees bereid op BBQ

Samgyetang – Ginseng kippensoep

Japchae – zoete aardappel noedels met groenten

Bo ssam – langzaam geroosterd varken met een slablaadje als wrap

Kim Bap – Koreaanse sushi

 

drakenbaard(gesponnen
honing) 
maisthee
sesamblaadjes
tornadoaardappels
gestoofdezijdewormen
visbroodjes rijstmuffins
boomstammetjesthee
ontbijttofu octopussnack
groene theetiramisu schaafijs
2 meter langemaissnack
skinfood
lotuswortelchips
zoete aardappelfriet,
sojareep waterplus,
minimeloen melkfrisdrank
groentepannenkoek
sushischijf